Få upp likviditeten snabbt och enkelt

Det bästa sättet att hålla koll på sin likviditet och ge sig själv ett bra beslutsunderlag för eventuella investeringar är att göra en likviditetsbudget. Just att vara likvid, veta om man kan betala för sig, är viktigt i ett företag. Den som snabbt måste ha upp sin likviditet, den kan testa att sälja fakturor

Men det är bra att även se till att du gör en likviditetsbudget, så att du ska kunna hålla ekonomin på bra nivå. En likviditetsbudget kan du göra över hela året. Men det är bra att bryta ner det till månadbasis eller till och med veckobasis. Det så att du sk kunna se att du har en god likviditet. Är den sämre ett tag, är det som sagt bra att sälja fakturor. Du får då snabbt in pengar, från ett factoringbolag, som tar över de fakturor som är till dina kunder. 

Hur gör man en bra likviditetsbudget?

I en likviditetsbudgeten ställer du upp den summa du har på kontot just nu samt alla framtida inbetalningar och utbetalningar som du vet om att du har eller som kommer komma. Det gör att du får en bra överblick över alla kommande kontohändelser och du kan därmed se i god tid ifall någonting inte stämmr eller om det diffar.

Det är bra att komma ihåg att du kan ha olika kredittid på dina kund- respektive leverantörsfakturor. Så det är bra att ha koll på vilka datum pengar kommer in eller går ut från kontot, så att det alltid finns täckning där. 

 

14 May 2019