Funderar du på att expandera ditt företag?

Har du funderingar på att expandera ditt företag? Det är ett bra mål att ha redan tidigt i ditt företag. Dock är det inte alltid lätt att göra det då det kan finnas begränsningar i vad och hur mycket företaget kan påverka sin tillväxt. Ett sätt att expandera på är att rekrytera in nya medarbetare med hjälp av ett rekryteringsverktyg. Det finns idag även flera andra sätt du kan gå tillväga på för att expandera din verksamhet på. Vi går igenom några av sätten. 

Olika sätt för företag att expandera sin verksamhet

Det finns som sagt flera olika sätt att göra om du vill satsa på att expandera. Ett sätt är att du ser till att diversifiera utbudet av dina produkter och tjänster. Att helt enkelt då skapa ett bredare utbud av produkter och tjänster.

Det går även att testa om du kan hitta nya lukrativa och passande marknader, vilket lite hör samman med punkten ovan. Det behöver inte vara att den marknad du har nu inte fungerar utan det är bara ett sätt att öka omsättningen och kunna växa. Det genom att leta upp nya potentiella marknader. Se bara till först göra en research så att du kan ta kalkylerade risker.

Fler sätt att expandera på

Du kan expandera genom att öppna nya kontor och filialer, anställa fler medarbetare och på så vis låta företaget växa sig större. Dina nya kontor och filialer kan öppnas i andra städer så väl som du kan testa att ta din verksamhet utomlands. 

Expandering kan även göras med det du har, men få ökad intäkt. Det genom att få dina tidigare kunder att köpa mer eller beställa mer. 

Ett annat bra tips är att börja samarbeta med andra företag. Det då med företag som har liknande eller kompletterande verksamhet. Ni kan då dela på kundregister så väl som att ni kanske kan omplettera varandras produkt- och/eller tjänsteutbud. Även kostnader kan vara något att dela på. 

För vissa verksamheter kan det vara bra att starta en franchiseverksamhet. Det passar dock inte alla branscher.

Ett ställe där det verkligen kan vara guld värt att expandera är nätet. Det är ju så att många lever i den digtala världen idag och där finns många potentiella kunder. Kanske du kan skapa en webbshop? Även om du inte har produkter som ska säljas i en webbshop, så är det viktigt att synas på nätet oavsett. Du kan göra det på bra sätt genom att vara aktiv på sociala medier, ha en bra hemsida, samt en massa mer. 

Andra bra tips

En del företag kan växa genom att genomföra förvärv av andra företag. Dock passar det inte alla typer av företag. Men de som kan, har stor nytta av det. Särskilt genom att förvärva andra liknande företag inom samma bransch. 

Om det är så att du har ett företag som har en viss produkt eller patent som har en tydlig efterfrågan på marknaden så kan det vara smart att använda det då du vill växa. Det genom att erbjuda produkter för licensiering eller patent. Konkret så innebär det att företaget som licensierar ut sin produkt eller befintliga patent får royalties och licenspengar ifrån framtida användning och försäljning av dessa

Ett annat bra sätt att öka verksamheten så att det blir större är att försöka vinna en upphandling. Det om du har ett företag som passar för att klara av det vill säga. Det gäller gå att göra och vinna en upphandling med staten, kommunen, eller landstinget. På det viset kan du utöka företagets verksamhet, samt att du även ser till att företaget blir mer känt för allmänheten.

25 Nov 2020