Hur fungerar det att anlita en mäklare?

Oavsett om man ska köpa eller sälja, så kan det vara en bra idé att anlita en mäklare. En mäklare kan alla lagar och regler och de underlättar för dig när det kommer till att få det där huset du alltid velat ha, eller att sälja huset med bra vinst. När man ska sälja ett hus, så tar mäklaren ut provision, eller mäklarvode som det även heter. Vad är då rimliga mäklararvoden? Priset kan variera, beroende på vilken mäklare du anlitar, vad du har för bostad, vilken kommun du bor i och så vidare. Det kan även vara olika upplägg på dem. Det kan vara ett fast arvode de tar, eller en viss % på det man säljer bostaden för eller stegprovision.  

Välja rätt mäklare

Bor du i en stad där det finns många mäklare så är det bra att jämföra dem med varandra. Hur ser deras statistik ut för att sälja till exempel samt vad tar de betalt? Det gäller ju att ställa saker mot varandra. Även om mäklaren kanske har rimliga mäklararvoden så måste det ju även vara så att han eller hon är bra på det den gör och sälja med vinst. Ser man till vad de gjort innan så kan man få en bra bild av det.

Varför anlita mäklare?

Det kan vara tryggare med en mäklare, samt att det ofta ger ett högre slutpris, du får en bredare marknadsföring samt att mäklaren ser till att sköta alla kontakter för dig. 

1 Feb 2019