Viktigt välja rätt knivar till köket

välj rätt kniv

Att kniven är kökets viktigaste redskap skriver nog de flesta kockar under på. Sen är det allt mer vanligt att det är ett måste med lite dyrare och bättre knivar i våra svenska hemmakök. Det gäller välja rätt kniv. Så väljer du rätt kökskniv från Global finns det en artikel om. Det kanske kostar en del med bra knivar, men det finns kampanjer på knivset från Global så väl som andra sorters knivar. 

I dag finns det specialknivar för i stort sett alla ändamål. Det finns laxknivar, ostronknivar, urbeningsknivar och så vidare. Men i många fall blir de hängande där på väggen och används aldrig. De fyra viktigaste basknivarna för vardagen är istället kockkniv, brödkniv, skalkniv och filékniv.

Vad är en bra kniv?

Det viktigaste med en kniv är så klart att den är vass. Det gör inte bara matlagningen roligare utan kan faktiskt göra maten godare också. Skär man upp en stek med en slö kniv så skadas köttfiberna och köttet blir faktiskt torrt. De allra vassaste knivarna är från Japan. Det beror på att de är slipade i en snävare vinkel än europeiska knivar. 

Vill man slippa vårda sin kniv bör man välja en i keramik. Pressad keramik är världens näst hårdaste material efter diamant och kan därför hålla skärpan i åratal. Keramikknivar passar extra bra till grönsaker.

Innan man köper kniv bör man alltså fundera igenom hur mycket tid man vill lägga på skötsel, bryning och slipning. Men även designen är viktig. Kniven ska ligga skönt i handen och detta kan vara väldigt individuellt.

10 Sep 2020